Se alla

Byarådens söndagsvandringar

Söndag 8 oktober 2017

Byaråden i vår kommun, har tillsammans med projektet Aktiv Livsstil, dragit igång Byavandringar. Syftet är att genom upptäcka och uppleva våra olika orter till fots.

Först ut var Byarådet i Västra Karup som bjöd in till vandringed start i Birgit Nilssons barndomshem i Svenstad. Vandringen gick via Bjäragården, Påarp, Påarps kyrkoväg till Västra Karups kyrka och sen vidare till Drottninghall. De drygt 100 vandrarna fick under vägen intressant information av kunniga guider och vädrets makter var nådiga och kaffet i prästgårdsparken smakade gott.

Söndagen därpå så var Torekov i centrum för vandringen eller rättare sagt Hallands Väderö. De drygt hundra vandrarna fick gratis åka med Väderöbåten ut till ön och där mötte tre kunniga och engagerande guider upp och alla fick två minnesvärda timmar på ön. Väderön är ett vandringseldorado med varierad vegetation, unik flora och en fantastisk historia.

Idag klockan tio mötte drygt 120 vandrare upp vid Östra Karups kyrka och där möttes vi av Bengt Bengtsson som var vår ciceron. Vandringen gick till Klackargrottan (grottan som leder hela vägen till Hjärnarp under Hallandsåsen, enligt Bengt) och till KlackarJohanna. Därefter gick vi brant uppför till en höjd med underbar utsikt över Laholmsbukten och där låg en domarering. Vår vandring gick sen till ”byn som försvann” – byn som revs vid dragningen av motorvägen över Hallandsåsen. Kaffepausen tog vid Kungsrasten och sen avslutade vi vandringen på Östra Karups kyrkogård och där fick vi veta att Östra Karups kyrka har anor från tidigt 1200-tal.

Nästa söndag klockan 10 träffas vid ICA parkeringen i Grevie för att sen vandra på Grevie backar.

Vår bygd har många pärlor och dessa vandringar visar en del av dem. Uppslutningen är god och intresset är stort så för oss Liberaler känns det viktigt att stötta projektet Aktiv Livsstil och verkligen se till att vi tillsammans skapar ett vandringseldorado i vår kommun till gagn för såväl bygdens folk och gäster från när och fjärran.

Ett stort tack till Byaråden som genomfört tre fantastiska vandringar och vi ser verkligen fram emot vandringarna i Grevie, Båstad och Förslöv. Vi ses på söndag i Grevie.