Se alla

Motion angående avgiftsfria resor för äldre.

Hela Bjäre - varje dag

Torsdag 26 oktober 2017

I ett stort antal kommuner runt om i landet har avgiftsfria resor för äldre införts. I Skåne är det i nuläget flera kommuner som har infört systemet eller testar detsamma, utifrån något olika modeller när på dagen det gäller och från vilken ålder. I de kommuner det har testats eller införts har det oftast skett med positivt resultat. Senast i raden av kommuner har Hörby kommun anslutit sig och låter invånare över 70 åka gratis inom kommunen. För Hörby kommun skulle det kosta 47600 kr enligt artikel i lokaltidningen

Ett viktigt syfte är att tidigt visa på möjligheten med kollektivtrafik så att detta blir naturligt och inte minst ett självklart val den dag man inte själv kan köra. Därigenom kan också färdtjänstfrågan skjutas framåt.

Dagens betalningssystem ombord på bussar och tåg är också en faktor som begränsar äldres insteg i kollektivtrafiken och många reser dessutom oftast under så kallad ”lågtrafik”, det vill säga under de timmar på dagen när trafiken inte är överbelastad. Genom att låta pensionärerna åka avgiftsfritt på buss och tåg inom kommunen stärker vi deras möjlighet till ett socialt umgänge utan att detta tär på deras privatekonomi.

Liberalerna föreslår fullmäktige att utreda frågan och presentera ett förslag på införande av avgiftsfria resor för äldre personer som är över 70 år.

För Liberalerna i Båstad

Thomas Andersson                                                       Mats Lundberg