Se alla

Motion: Säkerhets- och brottsförebyggande arbete i kommunen

Hela Bjäre – varje dag

Måndag 11 september 2017

Nedan motion skickades in till kommunen 11 september 2017.

Under de senaste åren har kommunen tyvärr dragit ner på resurserna till det brottsförebyggande arbetet och säkerhetsarbetet i vår kommun, såsom:

  • Att minska på resurserna för fältsekreterarna, som jobbar förebyggande ute bland ungdomar i vår kommun
  • Borttagande av tjänst som kommunens säkerhetsansvarig som jobbar med säkerhetsfrågor, krisberedskap och utbildning i säkerhet
  • Avveckling av det brottsförebyggande rådet (välbefinnanderådet), en resurs som samarbetade aktivt med polis och såg till att kommunens olika delar samverkar i det förebyggande arbetet med trygghet och säkerhet

Att dra ner sådana resurser och sådant arbete när vi i samhället samtidigt upplever att vi får ökad otrygghet, ökade bostadsinbrott och ökad ungdomsbrottslighet i vår kommun är mycket olyckligt.

Samhället har till uppgift att skapa trygghet och säkerhet för sina medborgare. Främst är det polisens uppgift men kommunen har en viktig roll att spela när det gäller att långsiktigt skapa en tryggare och säkrare kommun att leva och verka i.

Att skapa trygghet och säkerhet för våra medborgare är ett långsiktigt arbete som kräver insatser från alla delar av samhället.

Liberalerna vill med denna motion:

Att kommunen inrättar en säkerhets och brottsförebyggande funktion/tjänst i vår kommun med uppgifter att bland annat: 

  • Stödja och stötta frivilliginsatser för ökad säkerhet i samhället såsom grannsamverkare, nattvandrare, polisvolontärer mm.
  • Medverka till utbildnings- och informations-insatser till våra medborgare i personlig säkerhet, bostadssäkerhet och förebyggande trygghetsinsatser mm.
  • Se till att kommunens alla delar samverkar för att långsiktigt skapa ett tryggare samhälle, såsom inom skolan, socialtjänst, hemvård, räddningstjänst mm – samverka och informera varandra om sina insatser för att skapa ett tryggare samhälle.
  • Analysera och kartlägga säkerhetsbrister i kommunen och föreslår möjliga åtgärder och insatser.

Genom samverkan och samarbete kan vi tillsammans – kommun, myndigheter och medborgare – skapa ett bättre, tryggare och säkrare Båstad att bo och verka i.

Båstad den 10 september 2017

LIBERALERNA I BÅSTAD

Thomas Andersson, Sven-Olof Bengtsson, Sten Moberg