Se alla

Vad händer i kommunhuset?

Söndag 12 november 2017

Toppchefter slutar på löpande band i Båstads kommun. Alla chefer som tillhör kommunens högsta ledning har slutat förutom en.

Det började med vård- och omsorgschef Monica Ehnberg som sa upp sig efter kontroverser med Eddie Granqvist, därefter så sa Samhällsskyddschef Anders Nilsson och chefen för Teknik & Service Ingemar Lundström upp sig från sin tjänst.

I år så har kommunchef Katarina Pelin, ekonomichef Johan Lindén och HR-chefen Marianne Malm sagt upp sig. Och nyligen så sa chefen för Samhällsbyggnad Lisa Rönnberg upp sig.

Detta är djupt oroande. Denna åderlåtning är inte bra. Kommunen behöver både kontinuitet och förnyelse men när alltför många slutar på så kort tid så är det svårt att behålla kontinuiteten och tyvärr effektiviteten blir lidande.

Vid kommunstyrelsens möte den 8 november fick jag gehör för mitt förslag att vi måste ta arbetsmiljön i kommunen på största allvar. Vi får många oroande signaler att stämningen inte är bra, hög sjukfrånvaro och svårt att rekrytera nya medarbetare.

Kommunens personalutskott kommer att under november månad diskutera om man behöver hjälp av en arbetsmiljökonsult som kan med objektiva ögon analysera och komma med förslag till åtgärder.

Vi politiker har det högsta ansvaret för arbetsmiljön och jag saknar en kraftfull handlingsplan för att komma till rätta med de problem som vi har. Det är märkligt att det är en i oppositionen som måste lyfta fram detta. Det borde vara ytterst angeläget för den politiska ledningen, med Bo Wendt i spetsen, att ta tag i detta.

Thomas Andersson

Liberal ledamot i kommunstyrelsen