Se alla

Liberal tanke: Louise syn på Liberalernas skolperspektiv

Onsdag 27 juni 2018

För mig som förälder är skolan väldigt viktig. Troligtvis viktigare än vad den är för mina barn, iallafall vad mina barn förstår och uppskattar idag. Som förälder vill jag att mina barn ska kunna lära sig, det som skolan har i uppgift att lära ut (sen kan även jag debattera om Sveriges och egentligen hela världens skolmodell är den bästa, men det är en helt annan fråga).

Under mitt föräldraskap har jag (sakta men säkert) insett att jag och mina barn inte är stöpta i exakt samma modell. Jag var en typisk flicka av min tid. Ambitiös, motiverad och med tydliga framtidsplaner. Jag var också flexibel och inte helt förtjust i konflikter (med andra ord helt annorlunda än jag är idag). Mina barn är inte jag. Inte ens som jag. Detta har jag lärt mig att acceptera, även om jag i stunder inte har helt lätt för det. Men det har också vidgat min syn på vad som kan behövas för att olika barn ska kunna ta tillvara på skolan utifrån sin situation. 

Jag menar att svensk skola är bra, så länge som du följer ”den stora grå massan”. Så fort du inte gör det, har skolan sina utmaningar. Vissa skolor är mer framgångsrika att stötta dessa färgstarka barn. Lösningen är inte enkel. Den beror troligtvis på flera olika orsaker som förmåga, resurser, motivation m.m. Den första och sista egenskaperna ligger nog väldigt mycket på rektor, pedagoger samt föräldrar. Den andra, är där jag ser att vi politisk engagerade kan göra den mesta insatsen, och som till stor del också påverkar det andra två. Med hjälp av de tjänstepersoner som sitter på sakkunskap och fakta kan vi ta de beslut som vi anser vara bäst för barnen.

Därför vill jag, som Liberal, att vi satsar på små storskolor på Bjäre (i nuläget pratar vi om mindre än 300 elever i Västra Karup). Där vi ser till att resurserna till våra barn finns tillgängliga och lättfördelade för rektorer och personal. För att alla barn (även de utanför ”den grå massan”) får de möjligheter eller stöd som de behöver. Jag är övertygad om att mindre skolpeng och flera skolor, som över tid kommer att ta resurser från just lärandet, inte är den bästa vägen att gå.

/Louise Dock, Liberalerna Båstad